Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over Landelijk Centrum Studiekeuze of één van producten? Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen.
Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen?
Neem contact met op met Landelijk Centrum Studiekeuze.
- Product
-
Studiekeuze Database
-
Studiekeuze123.nl
-
Studie in Cijfers
-
Welkemaster.nl
-
Nationale Studenten Enquête
- Alle NSE
- NSE Algemeen
- NSE English
- NSE Onderwijsinstellingen
- NSE Studenten
- Studiekeuzedatabase
Welkemaster.nl
Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen over master kiezen op Studiekeuze123.nl.
Studiekeuze123.nl
Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen over Studiekeuze123.nl.
Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen over Studie in Cijfers op Studiekeuze123.nl.
De Studiekeuzedatabase maakt het steeds veranderende onderwijsaanbod van hogescholen en universiteiten transparant. Daarvoor zijn alle relevante en betrouwbare vergelijkende feiten, cijfers en oordelen per opleiding en instelling in zowel het hbo als wo bijeengebracht in één uniform ingedeelde database die voor iedereen beschikbaar is.
Landelijk Centrum Studiekeuze is verantwoordelijk voor de Studiekeuzedatabase. Landelijk Centrum Studiekeuze is een initiatief van het ministerie van OCW, in samenwerking met studenten en het hoger onderwijs en biedt objectieve en betrouwbare informatie over alle erkende opleidingen van hogescholen en universiteiten in Nederland. De Studiekeuzedatabase is, na het ondertekenen van een overeenkomst, gratis beschikbaar. Lees meer over het gebruik van de Studiekeuzedatabase.
De Studiekeuzedatabase wordt beschikbaar gesteld als REST-API (ODATA). De informatie uit de Studiekeuzedatabase wordt in een aantal tabellen gepubliceerd. Een uitgebreid overzicht van de tabellen is te vinden in de handleiding die ook wordt meegeleverd bij de aanvraag. Met behulp van Excel zijn alle tabellen te bekijken. Lees meer over het gebruik van de Studiekeuzedatabase.
Negen keer per jaar vindt er een release van de Studiekeuzedatabase plaats, waarbij het onderwijsaanbod wordt geactualiseerd en verschillende bronnen worden ververst. Daarnaast is er informatie die elke nacht wordt geüpdatet. Lees meer over de releases.
De Studiekeuzedatabase wordt negen keer per jaar ververst. Het kan hierdoor enkele weken duren voordat wijzigingen in de Studiekeuzedatabase zichtbaar zijn. Informatie die door onderwijsinstellingen via HOVI wordt aangeleverd, wordt dagelijks ververst. Neem voor deze wijzigingen contact op met de contactpersoon HOVI binnen de eigen onderwijsinstelling.
De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek, waarin jaarlijks bijna alle studenten in het geaccrediteerde hoger onderwijs worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding. Studenten worden gevraagd de vragenlijst in te vullen en hun mening te geven over verschillende aspecten, zoals de inhoud en opzet van het onderwijs, docenten, studiebegeleiding, toetsing en beoordeling en de aansluiting op de beroepspraktijk.
Studenten van deelnemende onderwijsinstellingen worden gevraagd hun mening te geven over verschillende aspecten van de opleiding, zoals de inhoud en opzet van het onderwijs, docenten, studiebegeleiding, toetsing en beoordeling en de aansluiting op de beroepspraktijk.
Objectieve informatie over opleidingen en onderwijsinstellingen draagt bij aan de kwaliteit en transparantie van het hoger onderwijs. Vanuit die gedachte ontvangt Landelijk Centrum Studiekeuze subsidie van OCW om de Nationale Studenten Enquête (NSE) vanuit een onafhankelijke positie uit te voeren. Studentenoordelen zijn een waardevolle informatiebron voor studiekiezers die bezig zijn met het maken van hun studiekeuze. Want wie kan de opleiding nu beter beoordelen dat de huidige student? Daarnaast worden de oordelen gebruikt voor de interne kwaliteitszorg en bij de benchmarking van opleidingen en onderwijsinstellingen.
Meedoen aan de NSE is belangrijk om ervoor te zorgen dat de uitkomsten van de NSE representatief zijn voor alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs. Hoe meer studenten er meedoen, hoe beter de representativiteit. Verder is deelname belangrijk voor de zogenaamde evenwichtige celvulling. In verband met de privacy worden door Landelijk Centrum Studiekeuze niet alle resultaten van de NSE gebruikt bij het opstellen van de databestanden en producten gericht op studiekeuze-informatie. Om de privacy van studenten te kunnen waarborgen, worden de antwoorden niet gebruikt als er minder dan 5 studenten van een opleiding meedoen. Aspirant-studenten, veelal scholieren, weten dan niet hoe actuele studenten denken over de opleiding.
De resultaten van de NSE worden onder andere gebruikt voor de informatie op Studiekeuze123.nl, kwaliteitsverbetering van het onderwijs van de deelnemende onderwijsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook door het ministerie van OCW, gemeenten, Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), de Keuzegids en Elsevier.
Alle hogescholen en universiteiten in Nederland die zijn geaccrediteerd door de NVAO kunnen deelnemen aan de NSE. Jaarlijks doen dan ook gemiddeld zo’n 70 onderwijsinstellingen mee, zowel bekostigd als niet-bekostigd.
Bekijk het overzicht met de onderwijsinstellingen die deelnemen aan de NSE 2024 (pdf, 88 kB)
Alle hoger onderwijsinstellingen in Nederland die erkende bekostigde opleidingen aanbieden, hebben via de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) de verplichting om deel te nemen aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). Onderwijsinstellingen die niet-bekostigde opleidingen aanbieden, mogen ook deelnemen aan de NSE.
Deelname aan de NSE is kosteloos. Wel vraagt deelname aan de NSE een tijdsinvestering van de onderwijsinstelling. Zo moeten er studentgegevens worden aangeleverd en wordt de instelling gevraagd om het voorlopig instellingsbestand en het voorlopig benchmarkbestand te controleren op afwijkingen. Om te zorgen voor een voldoende respons is het van belang dat de instelling de NSE (op een neutrale manier) promoot bij studenten. Meer hierover lees je op de pagina Communicatie over de NSE.
Overweegt jouw onderwijsinstelling ook om deel te nemen aan de NSE en wil je extra uitleg over de NSE wilt ontvangen?
Neem contact op met het NSE-projectteam
De Nationale Studenten Enquête (NSE) valt onder verantwoordelijkheid van Landelijk Centrum Studiekeuze (voorheen Stichting Studiekeuze123), die subsidie van het ministerie van OCW ontvangt om de NSE vanuit een onafhankelijke positie uit te voeren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.
Landelijk Centrum Studiekeuze is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van OCW, studenten en het hoger onderwijs. De website Studiekeuze123.nl biedt objectieve en betrouwbare informatie over alle erkende opleidingen van hogescholen en universiteiten in Nederland.
In maart 2020 ging een wijziging in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) van kracht waarmee de verzameling en verspreiding van studiekeuze-informatie en het onderzoeken van studenttevredenheid en –betrokkenheid een publieke en wettelijke taak werd (art. 7.15a WHW).
Landelijk Centrum Studiekeuze (voorheen Stichting Studiekeuze123) is in het voorjaar van 2020 aangewezen als uitvoerende partij van deze wet. In die hoedanigheid voert Landelijk Centrum Studiekeuze de Nationale Studenten Enquête (NSE) uit. De erkende, bekostigde opleidingen zijn verplicht gegevens aan te leveren ten behoeve van de uitvoering. Het NSE-projectteam onderhoudt hierbij de relatie ter bevordering van een goede gegevensuitwisseling.
Ja, ook deeltijdstudenten behoren tot de doelgroep van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Wel kan het zijn dat sommige vragen iets minder aansluiten bij je dagelijkse praktijk. Probeer dan toch zo goed mogelijk antwoord te geven op de vragen.
MWM2, het marktonderzoekbureau dat het onderzoek van de Nationale Studenten Enquête (NSE) uitvoert, houdt zich aan de Gedragscode voor Onderzoek & Statistiek, zoals die voor de leden van het Data & Insights Network (Nederlands netwerk voor Data, Analytics en Research) is opgesteld. Daarin is exact aangegeven aan welke regels het bureau zich in dit opzicht als gerenommeerd marktonderzoeksbureau dient te houden. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft de Gedragscode voor Onderzoek en Statistiek officieel van een goedkeurende verklaring voorzien op 21 juni 2010. Verder voldoet deze gedragscode ook aan de internationale gedragscodes zoals opgesteld door ESOMAR,
Meer over de uitvoering van het onderzoek lees je in de NSE-onderzoeksverantwoording
Je wordt uitgenodigd om de Nationale Studenten Enquête (NSE) in te vullen, omdat je pas kort geleden bent afgestudeerd of uitgeschreven. We zijn daarom nog steeds benieuwd naar jouw mening over de door jou gevolgde opleiding en de onderwijsinstelling.
Je kunt alleen deelnemen aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) via de persoonlijke link die je hebt ontvangen op het e-mailadres van jouw hogeschool of universiteit.
Ben je de e-mail of de link kwijt? Dan kun je hem opnieuw laten toesturen via de lost link-tool. De lost link-tool vind je tijdens de NSE-invulperiode bovenaan de pagina www.nse.nl.
Het invullen van de vragenlijst van de NSE 2024 was mogelijk in de periode van 15 januari tot en met 10 maart 2024.
Studenten worden uitgenodigd via een e-mail van info@nse.nl, mede namens hun onderwijsinstelling. Afmelden voor de NSE is mogelijk door middel van een link in de e-mail. Studenten die de NSE nog niet ingevuld hebben, ontvangen elke twee weken een reminder.
Ja, je kunt de Nationale Studenten Enquête (NSE) op een smartphone, tablet of computer invullen. Je kunt zelfs starten op het ene device en dan verder gaan op een andere. Je start bijvoorbeeld op je mobiel en gaat verder op je laptop. Gebruik daarvoor je persoonlijke link naar de vragenlijst uit de uitnodiging.
Ben je de e-mail of de link kwijt? Dan kun je hem opnieuw laten toesturen via de lost link-tool. De lost link-tool vind je tijdens de NSE-invulperiode bovenaan de pagina www.nse.nl.
Het kan zijn dat het versturen van de reminder en het binnenkomen van jouw antwoorden elkaar gekruist hebben. Een andere mogelijkheid is dat je de vragenlijst nog niet helemaal hebt afgemaakt. In dat geval blijf je ook reminders ontvangen.
De prijzen voor 2024 worden na afloop van Nationale Studenten Enquête (NSE) verloot. De prijswinnaars worden willekeurig getrokken uit alle studenten die de NSE tot de laatste vraag hebben ingevuld (eind maart). Alle voorwaarden lees je in de spelvoorwaarden.
Nieuwsgierig wie de prijzen in 2023 hebben gewonnen? Bekijk het overzicht met de prijswinnaars van de NSE 2023.
Deelnemers aan de Nationale Studenten Enquête 2024 maken kans op de cheque ter waarde van 1 jaar wettelijk collegegeld (€2.530,-) door de vragenlijst volledig in te vullen in de periode van 15 januari t/m 10 maart 2024. De prijswinnaar ontvangt hierover in april bericht. Alle voorwaarden lees je in de algemene spelvoorwaarden voor de NSE 2024 (pdf, 77,5 kB).
Naast de cheque ter waarde van 1 jaar collegegeld zijn er nog allerlei andere prijzen te winnen. Meer hierover lees je op de pagina Prijzen NSE.
Als student bij een van de deelnemende onderwijsinstellingen ontvang je maximaal vijf keer een uitnodigingsbericht per e-mail over deelname aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Landelijk Centrum Studiekeuze. Het gaat dan om de volgende e-mails:
Week 1: uitnodigingsmail
Week 3: eerste remindermail
Week 5: tweede remindermail
Week 7: derde remindermail
Week 8: laatste kansmail
Als de onderwijsinstelling zowel het studentmailadres als het persoonlijke e-mailadres aanlevert dan worden de uitnodiging en de reminders aan beide adressen gestuurd. Na het publiceren van de resultaten, ontvangen alle studenten die hebben deelgenomen ook nog een dankmail.
In elke uitnodigingsmail en reminder die je ontvangt voor de Nationale Studenten Enquête (NSE), vind je een onderaan een link om je af te melden. Je ontvangt dit jaar dan geen reminders meer.
In elke e-mail die gestuurd wordt, is een link opgenomen waarmee studenten zich af kunnen melden voor deelname aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). Studenten kunnen zich alleen via deze link afmelden; hiermee wordt automatisch een lijst gegeneerd van studenten die geen mail meer zullen ontvangen. Studenten kunnen vragen stellen door een e-mail te sturen aan student@nse.nl. Deze mailbox wordt gedurende de veldwerkperiode dagelijks uitgelezen en beantwoord.
Dat kan zeker… Graag zelfs! Vanuit de onderwijsinstelling mag je studenten alleen op neutrale wijze stimuleren om de Nationale Studenten Enquête (NSE) in te vullen. Landelijk Centrum Studiekeuze heeft hiervoor communicatierichtlijnen opgesteld. Initiatieven die bedoeld zijn ter beïnvloeding van de NSE-resultaten zijn niet toegestaan. Als onderwijsinstelling mag je studenten bijvoorbeeld niet adviseren om een hoge waardering toe te kennen zodat de opleiding op die manier een betere beoordeling krijgt in de ranking van Elsevier of de Keuzegids en dit vervolgens weer zorgt voor een betere waardering van het behaalde diploma.
Om de NSE onder de aandacht te brengen van studenten ontwikkelt Landelijk Centrum Studiekeuze verschillende promotiematerialen. Als deelnemende onderwijsinstelling kun je dit materiaal vrij gebruiken. Het gaat om posters, banners en animatievideo’s. Ook is er een bouwpakket beschikbaar waarin je het eigen logo en/of een tekst op maat kunt toevoegen.
Als NSE-contactpersoon lever je de gegevens aan van alle studenten aan die geaccrediteerd onderwijs volgen aan jouw onderwijsinstelling op het moment van aanleveren. Een uitgebreidere toelichting hierop is te vinden in de instructie Aanleveren studentgegevens op de pagina Instructies.
Als NSE-contactpersoon kun je via de NSE Portal de respons van jouw eigen onderwijsinstelling bekijken. De respons is tijdens de veldwerkperiode nagenoeg real time te volgen. De veldwerkperiode voor de NSE 2024 was van 15 januari tot en met 10 maart 2024.
Wat kun je in de portal doen:
- Bekijk via een online grafiek de responsontwikkeling voor je eigen onderwijsinstelling per dag;
- Bekijk via online grafieken de responsontwikkeling voor specifieke opleidingen binnen je instelling per dag;
- Download een responsoverzicht met:
- de actuele respons voor je eigen onderwijsinstelling vergeleken met die van andere onderwijsinstellingen;
- de tussentijdse respons voor dit jaar in vergelijking met dezelfde veldwerkdag in het vorige meetjaar;
- de respons voor je eigen onderwijsinstelling in detail, uitgesplitst naar opleidingsnaam, CROHO, locatie, onderwijsvorm en studiejaar.
Een uitgebreidere toelichting over het bekijken van de respons vind je terug in de instructie Responsmonitoring (te vinden op de pagina Instructies).
De resultaten uit de Nationale Studenten Enquête ((NSE) worden gebruikt voor:
- Studiekeuze-informatie. Studiekiezers kunnen de scores van verschillende opleidingen op de website Studiekeuze123.nl met elkaar vergelijken.
- Verbetering van het onderwijs. Hogescholen en universiteiten gebruiken de resultaten om te zien waar het onderwijs verbeterd kan worden.
- Landelijk monitoren van studenttevredenheid. Verschillende organisaties, waaronder de Inspectie van het Onderwijs, het Ministerie van OCW, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) en koepelorganisaties Universiteiten van Nederland en Vereniging Hogescholen gebruiken de resultaten om de trends in studenttevredenheid over de verschillende jaren te volgen en hier beleid op te maken.
- (Wetenschappelijk) onderzoek. De resultaten zijn voor iedereen openbaar en op te vragen voor onderzoek. Landelijk Centrum Studiekeuze levert dan het NSE Benchmarkbestand. Dit is een geanonimiseerd bestand en bevat geen persoonsgegevens.
De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) worden op verschillende manieren openbaar beschikbaar gesteld. Ten eerste op de website Studiekeuze123.nl voor studiekiezers. Daarnaast zijn ze te bekijken en vergelijken via het NSE Dashboard of het NSE Benchmarkbestand (SPSS). Overige maatwerkrapporten of standaardrapporten kunnen (tegen betaling) worden vervaardigd door een onderzoeksbureau naar keuze.
Deelnemende onderwijsinstellingen ontvangen ook een eigen instellingsbestand. Hierin zijn de antwoorden opgenomen op de open vragen aan het einde van elk thema, de antwoorden op de vragen uit de flexibele schil en eventuele eigen vragen die de onderwijsinstelling aan de NSE-vragenlijst heeft toegevoegd.
Lees meer over de NSE-resultaten en hoe je ze kunt gebruiken
De Nationale Studenten Enquête (NSE) vindt elk jaar plaats. De resultaten van de NSE 2023 zijn inmiddels bekend. De resultaten van de NSE 2024 zijn naar verwachting beschikbaar vanaf eind mei 2024. Vanaf dat moment zijn de resultaten te vinden op Studiekeuze123.nl en ontvangen de onderwijsinstellingen die deelnemen aan de NSE het openbaar benchmarkbestand en een instellingsbestand waarin de resultaten van de eigen instelling staan.
Lees meer over de NSE-resultaten en hoe je ze kunt gebruiken
Ja, de resultaten per opleiding worden weergegeven op de website Studiekeuze123.nl. Daarnaast zijn de gegevens te bekijken via het interactieve NSE Dashboard op onze website. Ook is het mogelijk om bij Landelijk Centrum Studiekeuze een aanvraag in te dienen voor het het openbaar NSE Benchmarkbestand en afnemen van de Studiekeuzedatabase.
Lees meer over de resultaten van de Nationale Studenten Enquête
Het is mogelijk om de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) zelf te gebruiken. Je kunt via het contactformulier een aanvraag doen voor ontvangst van het openbaar NSE Benchmarkbestand. Je krijgt vervolgens een aanvraagformulier en de leveringsvoorwaarden toegestuurd. Nadat het formulier is goedgekeurd en ondertekend, ontvang je het benchmarkbestand per e-mail.
Lees meer over de NSE-resultaten en hoe je ze kunt gebruiken
Het is mogelijk om de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) kosteloos te gebruiken. Alleen voor eventueel maatwerk worden kosten gerekend.
Lees meer over de NSE-resultaten en hoe je ze kunt gebruiken
Je hebt de Nationale Studenten Enquête (NSE) ingevuld, maar je kan de resultaten van jouw opleiding niet vinden op de website Studiekeuze123.nl. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lees meer op de pagina Waar zijn de resultaten van mijn opleiding.
Bij de verwerking van de gegevens van de NSE voor publicatie op de website Studiekeuze123.nl, in de Studiekeuzedatabase en in Studie in Cijfers wordt een beslisregel gehanteerd om te bepalen of de gemiddelde scores voldoen aan de minimale nauwkeurigheidseisen. Bovendien wordt rekening gehouden met de privacy van studenten. Wanneer er minder dan 5 respondenten zijn, wordt de score niet getoond.
Lees meer over de beslisregels voor het tonen van de resultaten (pdf, 126kB)
Om te zorgen dat de deelnemende onderwijsinstellingen de eigen dataverwerking zo goed mogelijk kunnen voorbereiden, worden er twee dummybestanden beschikbaar gesteld: een van het benchmarkbestand en een van het instellingsbestand.
Werk je bij een van de deelnemende onderwijsinstellingen en wil je jezelf voorbereiden op de eigen dataverwerking bij de NSE 2024? Bekijk alvast in de planning op de NSE-pagina voor onderwijsinstellingen om te zien wanneer je de dummybestanden kunt verwachten.
Zowel Landelijk Centrum Studiekeuze als jouw hogeschool of universiteit hechten grote waarde aan het beschermen van jouw privacy tijdens en na het invullen van de NSE-vragenlijst.
De studentgegevens worden te allen tijde vertrouwelijk behandeld, zowel door Landelijk Centrum Studiekeuze als MWM2, het onderzoeksbureau dat het onderzoek van de Nationale Studenten Enquête (NSE) uitvoert. Hierbij worden eisen uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zorgvuldig nageleefd.
In het contract dat deelnemende onderwijsinstellingen tekenen, staat opgenomen dat de onderwijsinstelling alle gegevens vertrouwelijk behandelt. De gegevens mogen alleen worden gebruikt door de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van dit onderzoek. Dit betekent ook dat studentgegevens nooit worden verstrekt aan derden.
Lees meer over privacy en verwerking van persoonsgegevens bij de NSE
Deelname aan de Nationale Studenten Enquête (NSE) is in principe standaard anoniem. Alleen studenten die bij het invullen van de NSE-vragenlijst expliciet toestemming geven voor niet-anonieme deelname doen niet-anoniem mee.
Wil je meer weten over hoe Landelijk Centrum Studiekeuze omgaat met de antwoorden, verwerking van persoonsgegevens en privacy tijdens de verschillende fases van het NSE-onderzoek? Bekijk de pagina Privacy NSE.
De hogeschool of universiteit waaraan je studeert, neemt deel aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). Daarom hebben we jouw e-mailadres ontvangen van jouw onderwijsinstelling. Naast je e-mailadres ontvangen we ook:
-De naam van de hogeschool of universiteit (het BRIN-nummer);
-De vestiging van de hogeschool of universiteit (het BRIN-volgnummer);
-De naam van de stad waar de hogeschool of universiteit zit;
-De naam van de opleiding die je volgt (CROHO-code);
-De vorm waarin je je opleiding volgt (voltijd, deeltijd of duaal);
-Wat voor student je bent (regulier, pre- of postmaster);
-Of je afstandsonderwijs volgt (ja/nee);
-Het niveau van je opleiding (hbo of wo);
-Of je een eerstejaarsstudent of ouderejaarsstudent bent;
-De voorkeurstaal waarin je wordt uitgenodigd (Nederlands, Engels of Duits).
Daarnaast zijn er gegevens die eventueel kunnen worden toegevoegd, als dat voor jouw opleiding relevant is. Dat zijn:
-Een opleidingsvariant, leerroute of track die je volgt;
-Of je kunstonderwijs volgt;
-Een tweede e-mailadres waarop je ook te bereiken bent (je onderwijsinstelling moet hier toestemming van jou voor hebben);
-Eventuele labels waarop jouw hogeschool of universiteit de NSE resultaten wil kunnen monitoren. Bijvoorbeeld of je hebt deelgenomen aan de introductie.
De aangeleverde gegevens worden op 14 oktober 2024 verwijderd.
Landelijk Centrum Studiekeuze verwerkt de resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) (zonder e-mailadres) van alle deelnemende studenten tot geanonimiseerde producten en/of databestanden. Deze producten of bestanden zijn niet herleidbaar tot personen. Het gaat hier bijvoorbeeld over de Studiekeuzedatabase van Landelijk Centrum Studiekeuze, waarin de gemiddelde tevredenheidsscores per opleiding zijn opgenomen. Ook is er het openbaar NSE Benchmarkbestand, waarin alle resultaten op studentniveau geanonimiseerd zijn opgenomen voor detailanalyses.
Landelijk Centrum Studiekeuze draagt geen persoonsgegevens over aan derden, zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkene. Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) ontvangt de data van het vragenblok ‘Studeren met een ondersteuningsbehoefte’ voor studiekeuze-informatie en onderzoek. In het bestand dat door Landelijk Centrum Studiekeuze aan ECIO wordt geleverd, zijn GEEN direct herleidbare persoonsgegevens opgenomen. ECIO publiceert alleen geaggregeerde gegevens (geanonimiseerde producten).
De openbare databestanden en producten die worden opgesteld met behulp van de resultaten van de NSE bevatten geen kenmerken die tot personen herleid kunnen worden zoals een e-mailadres of burgerservicenummer (BSN). Naast de openbare bestanden ontvangen de deelnemende onderwijsinstellingen ook een instellingsbestand met de NSE-resultaten die betrekking hebben op hun instelling. Ook dit bestand bevat geen kenmerken die tot personen herleid kunnen worden.
Wel bevat de NSE-vragenlijst een vragenblok over het thema Studeren met een ondersteuningsbehoefte. De antwoorden op dit vragenblok worden beschouwd als bijzondere persoonsgegevens. Om die reden worden ze als apart bestand geleverd aan de deelnemende onderwijsinstelling. Alleen bij de antwoorden in dit vragenblok kan het voorkomen dat je identiteit als deelnemende student wel bekend is voor de universiteit of hogeschool waar je studeert. Hierover word je expliciet geïnformeerd bij de start van het vragenblok met behulp van een toestemmingsvraag voor de verwerking van deze bijzondere persoonsgegevens. Het antwoord op deze toestemmingsvraag bepaalt of de data wel of niet worden opgenomen in het instellingsbestand.
Ook kan het voorkomen dat een onderwijsinstelling meer gedetailleerde analyses wil uitvoeren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een beter beeld krijgen van de wensen van bepaalde groepen studenten. Hiervoor vraagt de onderwijsinstelling een koppelbestand aan waarmee de antwoorden alsnog aan de studentgegevens gekoppeld kunnen worden. Wanneer een deelnemende hogeschool of universiteit dit bestand heeft aangevraagd dan krijg je als student aan het eind van de NSE-vragenlijst de vraag of je toestemming geeft om de antwoorden aan jouw gegevens te koppelen. Geeft je deze toestemming niet dan worden de gegevens alsnog anoniem terug geleverd aan de hogeschool of universiteit.
Lees meer over de resultaatbestanden en verwerking van persoonsgegevens bij de NSE
Alle open antwoorden van studenten kunnen voor hun eigen onderwijsinstellingen worden geleverd zonder beveiliging. Sommige open antwoorden/opmerkingen (bijv. ‘ik ervaar etnische discriminatie’) zijn weliswaar identificerend, maar bij het invullen ervan wordt de student vooraf geïnformeerd dat de antwoorden op deze vragen ongewijzigd worden teruggeleverd aan de (eigen) onderwijsinstelling.
Landelijk Centrum Studiekeuze levert deze antwoorden in een apart bestand aan bij de onderwijsinstelling, zonder record ID. Hierdoor is koppeling met de overige IB-records van studenten die anoniem deelnemen (en daardoor onthulling) onmogelijk.
Lees meer over privacy en verwerking van persoonsgegevens bij de NSE
Door het plaatsen van een tracking pixel is het mogelijk om te zien wanneer een e-mail geopend wordt. Deze informatie is nodig voor anonieme analyses, bijvoorbeeld om te controleren of de spamfilter van de onderwijsinstelling goed staat ingesteld.
Op onze website vind je uitgebreide informatie over de Nationale Studenten Enquête (NSE).
Heb je nog vragen over de NSE of ben je op zoek naar een aanvullende toelichting?
Neem contact op met het NSE-projectteam
Meer informatie over de NSE vind je op de NSE-pagina voor onderwijsinstellingen. Bij vragen of voor een aanvullende toelichting kun je contact opnemen met het NSE-projectteam.
Het embargo op de Nationale Studenten Enquête (NSE) houdt in dat de resultaten en informatie uit de enquête niet openbaar gemaakt of besproken mogen worden totdat het embargo is verlopen. Dit is bedoeld om een gelijke toegang tot de informatie te waarborgen voor alle betrokken partijen.
Voor de opheffing van het embargo kunnen onderwijsinstellingen de data intern gebruiken om de informatievoorziening binnen de organisatie voor te bereiden. Gedurende de embargo-periode is het mogelijk om analyses en interpretaties uit te voeren die van belang zijn voor de instelling. Deze interne voorbereiding stelt de instellingen in staat om bijvoorbeeld communicatiestrategieën te ontwikkelen op basis van de enquêteresultaten.
Na opheffing van het embargo is het toegestaan om de voorbereide analyses en interpretaties delen met de interne stakeholders zoals opleidingen, studenten en de bredere gemeenschap. Alle belanghebbenden worden dan gelijktijdig geïnformeerd over de resultaten, met een volledig beeld van de gegevens.
Hiervoor wordt de definitie van 1 Cijfer HO van de variabele ‘SINS INS’ aangehouden. Zie voor meer uitleg de instructie Aanleveren studentgegevens.
Nee, de thema’s die je kiest worden aan alle studenten onder 1 BRIN-code voorgelegd.
In de governance van Landelijk Centrum Studiekeuze (voorheen Stichting Studiekeuze123) is de Adviesraad opgenomen als adviesorgaan. De Adviesraad dient als klankbord voor het bestuur van Landelijk Centrum Studiekeuze om het draagvlak voor de Nationale Studenten Enquête (NSE) te borgen bij de stakeholders. De Adviesraad, bestaande uit afgevaardigde studentenbonden en vertegenwoordigers van hoger onderwijsinstellingen, is belangrijk bij de realisatie van de NSE.