Resultaten NSE

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) geven inzicht in de studenttevredenheid binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Zo krijgen hbo- en wo-studenten de onder andere de vraag hoe tevreden ze in het algemeen zijn over hun opleiding en de onderwijsinstelling waar ze studeren. Ook brengt de vragenlijst van de NSE bijvoorbeeld in beeld over hoe studenten de sfeer op de opleiding, beschikbare studiefaciliteiten en aansluiting bij de beroepspraktijk ervaren.

De resultaten van de NSE 2024 zijn vanaf 28 mei beschikbaar.

Man met megafoon op gele achtergrond

Resultaten NSE 2023

De resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 zijn bekend. Ruim 289.000 hbo- en wo-studenten gaven hun mening over de opleiding en onderwijsinstelling waar ze studeren. 79 procent van de studenten geeft aan dat ze tevreden zijn met de sfeer op hun opleiding. Hiermee is dit onderdeel het beste beoordeeld van alle onderdelen uit de enquête. Studenten zijn minder te spreken over de informatie vanuit de opleiding.

Hoe kun je de resultaten van de NSE bekijken?

Er zijn verschillende manieren om de resultaten te bekijken en vergelijken.

Resultaten per opleiding

De resultaten van de NSE 2023 kun je per opleiding bekijken op de verschillende opleidingspagina’s op Studiekeuze123.nl.

Kun je de NSE-resultaten van jouw opleiding niet vinden? Op de pagina Waar zijn de resultaten van mijn opleiding lees je meer over de mogelijke oorzaken.

Landelijke resultaten

Met behulp van de factsheets krijg je een overzicht van de landelijke resultaten van de NSE 2023:

Dashboard NSE

Wil je verschillende opleidingen of jaren van de NSE met elkaar vergelijken? Maak dan gebruik van het NSE Dashboard, een interactief dashboard waarmee je de NSE-resultaten op een eenvoudige manier kunt bekijken en vergelijken. Je kunt: 

  • alle themascores bekijken op een zelfgekozen niveau;
  • vanuit de themascores de onderliggende items bekijken;
  • de figuren als pdf-bestand downloaden;
  • de resultaten van opleidingen van één onderwijsinstelling met elkaar vergelijken;
  • een lijst met selecties maken.

Zelf aan de slag met het NSE Benchmark

Wil je zelf aan de slag met de resultaten van de NSE, vraag dan het NSE Benchmarkbestand aan! In dit SPSS-bestand vind je de resultaten uit de kernvragenlijst van de NSE 2023. In het bestand zijn geen persoonsgegevens opgenomen.

Hoe worden de NSE-resultaten verder gebruikt?

De resultaten van de NSE worden onder andere ingezet voor studiekeuze-informatie, het geven van voorlichting en de verbetering van het hoger onderwijs. De NSE-resultaten zijn voor iedereen openbaar beschikbaar waarbij het ook mogelijk is om een geanonimiseerd benchmarkbestand op te vragen voor (wetenschappelijk) onderzoek. Dit bestand wordt o.a. afgenomen door Keuzegids en EWMagazine.

Door het jaarlijkse karakter van de NSE draagt het onderzoek ook bij aan de landelijke monitoring van studenttevredenheid. Zo maken verschillende organisaties, waaronder de Inspectie van het Onderwijs, het Ministerie van OCW, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) en koepelorganisaties Universiteiten van Nederland en Vereniging Hogescholen, gebruik van de resultaten om de trends in studenttevredenheid over de verschillende jaren te volgen en hier beleid op te maken.

De NSE valt onder verantwoordelijkheid van Landelijk Centrum Studiekeuze. In de jaarlijkse onderzoeksverantwoording lees je meer over hoe het onderzoek van de NSE is uitgevoerd en welke keuzes hierbij zijn gemaakt.

Hoe gaat de NSE om met beïnvloeding?

Tijdens de NSE mogen hogescholen of universiteiten de mening van studenten niet op een ongepaste manier beïnvloeden. Op de pagina Beïnvloeding NSE lees je meer over wat er wordt verstaan onder beïnvloeding en hoe Landelijk Centrum Studiekeuze hiermee om gaat.

Startpagina NSE | Contact over de NSE | NSE voor onderwijsinstellingen

Lees meer

Landelijk Centrum Studiekeuze

De NSE maakt onderdeel uit van Landelijk Centrum Studiekeuze. Je kunt hier terecht voor actuele en betrouwbare informatie over het hoger onderwijs en studiekeuze.

Nieuws en blogs

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Landelijk Centrum Studiekeuze? Bekijk het overzicht met de meest recente nieuwsberichten en blogs.

Banner Studiekeuze123.nl met mbo-student en havist

Studiekeuze123.nl

Op de website Studiekeuze123.nl vind je informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Op die manier kun je opleidingen goed met elkaar vergelijken.