Wat is de NSE?

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek naar studenttevredenheid. Jaarlijks worden bijna alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit.

Waarom de NSE invullen?

De resultaten van de NSE laten zien wat studenten vinden van hun opleiding en onderwijsinstelling. Wat gaat er goed en wat kan er nog beter? Heel handig als je zelf aan het zoeken bent naar een opleiding die goed bij je past, want wie kan een opleiding nu beter beoordelen dan de studenten die deze studie al volgen?! Ook helpt het invullen van de NSE hogescholen en universiteiten om te zien op welke punten ze de opleiding nog kunnen verbeteren.

De afgelopen jaren hebben studenten massaal meegedaan. Alle studentenoordelen vind je terug op de opleidingspagina’s op Studiekeuze123.nl. Om studenten extra te bedanken voor hun deelname worden ieder jaar een aantal mooie prijzen bij de NSE verloot.

Werk je bij een van de deelnemende onderwijsinstellingen en wil je meer lezen over de voorbereidingen op de NSE? Bekijk de NSE-informatie voor onderwijsinstellingen.

Welke onderwijsinstellingen doen mee?

Alle hogescholen en universiteiten in Nederland die zijn geaccrediteerd door de NVAO kunnen deelnemen aan de NSE. Jaarlijks doen dan ook gemiddeld zo’n 70 onderwijsinstellingen mee, zowel bekostigd als niet-bekostigd.

Welke thema’s komen aan bod?

In de NSE krijg je als student in ieder geval vragen voorgelegd over een aantal vaste thema’s zoals ‘algemene tevredenheid’, ‘docenten’, ‘inhoud en opzet van het onderwijs’, ‘aansluiting op de beroepspraktijk of beroepsloopbaan’ en ‘studeren met een functiebeperking.

Daarnaast kan een hogeschool of universiteit ervoor kiezen om nog een aantal aanvullende onderdelen toe te voegen aan de vragenlijst, waaronder bijvoorbeeld ‘studieroosters’, ‘stages’, ‘studiefaciliteiten’, ‘medezeggenschap’ en ‘gelijke behandeling’.

Lees meer over de thema’s van de NSE-vragenlijst

Wie is verantwoordelijk voor de NSE?

Objectieve informatie over opleidingen en onderwijsinstellingen draagt bij aan de kwaliteit en transparantie van het hoger onderwijs. Vanuit die gedachte heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de opdracht gegeven aan Landelijk Centrum Studiekeuze om de NSE te organiseren. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de studentenorganisaties en onderwijsinstellingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Onderzoeksbureau MWM2 voert het onderzoek van de NSE uit.

Nationale Studenten Enquête® is als merk geregistreerd bij Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) door Landelijk Centrum Studiekeuze.

Startpagina NSE | Contact over de NSE | NSE voor deelnemende onderwijsinstellingen

Lees meer

Landelijk Centrum Studiekeuze

De NSE maakt onderdeel uit van Landelijk Centrum Studiekeuze. Je kunt hier terecht voor actuele en betrouwbare informatie over het hoger onderwijs en studiekeuze.

Nieuws en blogs

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij Landelijk Centrum Studiekeuze? Bekijk het overzicht met de meest recente nieuwsberichten en blogs.

Banner Studiekeuze123.nl met mbo-student en havist

Studiekeuze123.nl

Op de website Studiekeuze123.nl vind je informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland. Op die manier kun je opleidingen goed met elkaar vergelijken.