Nieuws

NSE 2024 ingevuld door bijna 268.000 studenten

2 min.

In het kader van de Nationale Studenten Enquête (NSE) zijn de afgelopen maanden bijna alle studenten in het Nederlandse hoger onderwijs uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding en hogeschool of universiteit. Bijna 268.000 studenten gaven hieraan gehoor en vulden tussen 15 januari en 10 maart de vragenlijst van de NSE 2024 in.

Inmiddels is het team van de NSE druk bezig met het verwerken van alle antwoorden. Op 28 mei worden de resultaten bekendgemaakt.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De NSE geeft inzicht in de studenttevredenheid binnen het Nederlandse hoger onderwijs. De resultaten van de NSE laten zien wat studenten vinden van hun opleiding en onderwijsinstelling. Wat gaat er goed en wat kan er nog beter? De resultaten worden onder meer ingezet voor studiekeuze-informatie, voorlichting en de verbetering van het hoger onderwijs.

Deelnemende onderwijsinstellingen

Alle hogescholen en universiteiten in Nederland die zijn geaccrediteerd door de NVAO kunnen deelnemen aan de NSE. Aan de NSE 2024 werkten in totaal 74 onderwijsinstellingen mee, zowel bekostigd als niet-bekostigd.

Welke thema’s komen aan bod?

In de NSE-vragenlijst krijg je als student in ieder geval vragen voorgelegd over een aantal vaste thema’s zoals ‘algemene tevredenheid’, ‘docenten’, ‘inhoud en opzet van het onderwijs’, ‘aansluiting op de beroepspraktijk of beroepsloopbaan’ en ‘studeren met een functiebeperking.

Daarnaast kan een hogeschool of universiteit ervoor kiezen om nog een aantal aanvullende onderdelen toe te voegen aan de vragenlijst, waaronder bijvoorbeeld ‘studieroosters’, ‘stages’, ‘studiefaciliteiten’, ‘medezeggenschap’ en ‘gelijke behandeling’.

Meer informatie over de NSE

Landelijk Centrum Studiekeuze organiseert de NSE in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hierbij wordt nauw samengewerkt met de studentenorganisaties en onderwijsinstellingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Onderzoeksbureau MWM2 voert het onderzoek van de NSE uit.

Deel dit artikel via