Nieuws

Studiekeuzeconferentie: over kansengelijkheid en plezier

2 min.

De Studiekeuzeconferentie 2023, hét congres voor loopbaan- en studiekeuzeprofessionals, wordt dit jaar georganiseerd door 3 partijen: Studiekeuze123.nl, KiesMBO en Expertisepunt LOB. Gezamenlijk willen we nog meer decanen, mentoren en andere studiekeuzeprofessionals uit het vo, mbo, hbo en wo samenbrengen om hun netwerk te vergroten en kennis op te doen. Tijdens deze conferentie gaan we onder meer in op kansengelijkheid en plezier in het studiekeuzeproces.

Wanneer: donderdag 2 november 2023 

Waar: Rijtuigenloods Amersfoort

Aanmelden: Meld je direct aan op de website van de Studiekeuzeconferentie

Rode draad: studiekeuze op de rails

Het maken van een studiekeuze is niet voor elke leerling of student even gemakkelijk. Hoe krijgen zij hun Studiekeuze op de Rails? Tijdens deze conferentie bieden we handvatten aan studiekeuzeprofessionals om de loopbaanontwikkeling, -oriëntatie en -(studie)begeleiding van hun leerlingen of studenten te versterken. 

Verschillende aspecten spelen een rol om de studiekeuze op de rails te zetten én te houden. We zetten deze dag twee specifieke facetten in een positief daglicht:

  • Kansengelijkheid: welke concrete acties kun jij als studiekeuzeprofessional nemen om gelijke kansen voor je leerlingen te bevorderen en ze te laten groeien?
  • Hoe houd je studiekeuze leuk: hoe ondersteun en help je leerlingen bij het ontdekken van hun passies en interesses, zodat ze een studie kunnen kiezen waar ze enthousiast over zijn?

Keynotes en meerdere sessierondes

Tijdens de sessierondes en keynotes komen deze twee deelthema’s uitgebreid aan bod. De twee inspirerende keynote sprekers zijn:

  • Amin Asad, docent van het jaar van de Hogeschool Utrecht en auteur van het boek Alles voor jullie, neemt je mee in het thema kansengelijkheid.  
  • Wouter de Jong, trainer, spreker en auteur van het boek Superkrachten voor je hoofd, gaat dieper in op hoe je jongeren kunt motiveren om hun eigen mentale superkrachten te ontwikkelen én plezier helpt te houden in het studiekeuzeproces.

Highlights uit de sessierondes

Er zijn drie rondes met inzicht-, inspiratie- en interactiesessies verspreid over de dag. Enkele highlights uit deze sessies zijn:

  • Franz Maissan over de (On)zin van studiekeuzevragenlijsten bij LOB
  • Hanke Korpershoek van het Kohnstamm Instituut over De ingrediënten voor effectieve loopbaanbegeleiding in het vmbo
  • Onderzoekers van Fontys Hogescholen delen tips over Leren Kiezen

Meer weten over het programma?

Deel dit artikel via