Release februari 2024

Vanaf 13 februari 2024 is release 24.1 van de Studiekeuzedatabase beschikbaar. Je vindt hier de meest recente wijzigingen en correcties.

Vanaf 13 februari 2024 is release 24.1 van de Studiekeuzedatabase beschikbaar. Wijzigingen in het onderwijsaanbod zijn doorgevoerd op basis van het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) van 15 januari 2024. De nieuwe gegevens zijn voor studiekiezers beschikbaar via de website Studiekeuze123.nl.

Professionele gebruikers hebben toegang tot de gegevens via de REST-API (ODATA). De opleidingsinformatie afkomstig van instellingen die wordt aangeleverd via HOVI, wordt daarin dagelijks ververst. 

De wijzigingen in deze release worden ook doorgevoerd voor Studie in Cijfers. De eventueel gewijzigde bijsluiters zijn voor onderwijsinstellingen vanaf woensdag 14 februari beschikbaar via het Studie in Cijfers Dashboard.

Wijzigingen en correcties

  • De CROHO-wijzigingen tot 15 januari 2024 zijn doorgevoerd.
  • De toelatingseisen uit de bron RATHO zijn aangepast voor de nieuwe en gewijzigde opleidingen. Deze gegevens hebben betrekking op de opleidingen in collegejaar 2024-2025.
  • De URL’s naar accreditatiebesluiten en -rapporten van opleidingen en het besluit van de Instellingstoets kwaliteitszorg (ITK), afkomstig van de NVAO, zijn ververst.
  • De gemeentelijke indeling, aangeleverd door het Centraal Bureau voor de Statistiek, is aangepast volgens de indeling van 1 januari 2024.
  • Gegevens over de opname van onderwijsinstellingen in het Register Gedragscode Internationale Student zijn ververst.
  • De nieuwe arbeidsmarktprognoses tot 2028 afkomstig uit het ArbeidsmarktInformatieSysteem (AIS) van ROA zijn toegevoegd.
  • Bij studies zonder studiebeschrijving, waar meerdere opleidingen onder vallen, zijn beschrijvingen toegevoegd.
  • De naam van de onderwijsinstelling Artemis Academie is veranderd naar Artemis Academie, Hogeschool voor Trend Forecasting, Styling & Art Direction.
  • Onderwijsinstelling Stichting BV/BmS Opleidingen biedt sinds kort een NVAO geaccrediteerde opleiding aan.

De herkomst van de informatie in de Studiekeuzedatabase en wanneer deze informatie voor het laatst is ververst, vind je in het overzicht Inhoud Studiekeuzedatabase.

Arbeidsmarktinformatie: vulling CBS Microdata

De arbeidsmarktinformatie gebaseerd op de CBS-microdata is toegevoegd in de tabel StandaardOnderwijsIndelingVorm. Het gaat om de velden MaandSalarisMediaan, WerkurenPerWeekGemiddeld, ZelfstandigenPrc, VastcontractPrc en DuurTotSubstantieleBaan.

De arbeidsmarktinformatie op studieniveau (ISAT-code) wordt naar verwachting tijdens de release in mei (24.3) verwijderd. Zorg dus dat je voor die tijd gebruikmaakt van de nieuwe velden en arbeidsmarktinformatie uit de tabel StandaardOnderwijsIndelingVorm! In het overzicht Aanpassingen Studiekeuzedatabase vind je alle velden die zijn toegevoegd en welke worden verwijderd.

Volgende release Studiekeuzedatabase

De volgende release van de Studiekeuzedatabase staat gepland op 9 april 2024.

Lees meer

Studiekeuzedatabase

Met behulp van de Studiekeuzedatabase heb je toegang tot actuele studiekeuzedata en -informatie uit betrouwbare bronnen.

Landelijk Centrum Studiekeuze

De Studiekeuzedatabase maakt onderdeel uit van Landelijk Centrum Studiekeuze.

Banner Studiekeuze123.nl met mbo-student en havist

Studiekeuze123.nl

Op de website Studiekeuze123.nl vind je informatie over alle erkende hbo- en wo-opleidingen in Nederland.