Nieuws

Terugblik Studiekeuzeconferentie 2023

2 min.

Inspiratie op het spoor

Ruim 300 studiekeuzeprofessionals vonden op 2 november hun weg naar de Studiekeuzeconferentie 2023 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Met twee prikkelende keynote speeches en ruim vijfentwintig deelsessies was er volop gelegenheid om dieper in te gaan op de centrale vraag: hoe krijg je ieders studiekeuze op de rails?

Studiekeuze op de rails

Het maken van een studiekeuze is niet voor iedere leerling of student even gemakkelijk. Wat is ervoor nodig om studiekeuze op de rails te zetten én te houden? Samen met Expertisepunt LOB en SB-BO organiseerde Landelijk Centrum Studiekeuze de Studiekeuzeconferentie 2023: Studiekeuze op de Rails. Twee belangrijke thema’s – Kansengelijkheid en Hoe houd je studiekeuze leuk – stonden hierbij centraal. Onder de enthousiaste en deskundige begeleiding van dagvoorzitter Siham Raijoul werden de deelnemers uitgedaagd om deze thema’s vanuit verschillende invalshoeken te verkennen.

Indrukwekkende keynote speeches

In de eerste keynote ging Amin Asad in op het thema kansengelijkheid door zijn indrukwekkende verhaal te delen. Hij nam de deelnemers mee in hoe zijn familie in Nederland terechtkwam en liet zien hoe deze ervaring hem helpt om zijn studenten te motiveren. In de tweede keynote van Wouter de Jong draaide het om over hoe je mentaal fit kunt blijven onder stressvolle omstandigheden en daagde hij de deelnemers uit om dit zelf meteen in de praktijk te ervaren met verschillende oefeningen.

In gesprek met elkaar bij de deelsessies

De verschillende deelsessies boden aanwezige decanen, mentoren, aansluitcoördinatoren en andere studiekeuzeprofessionals de kans om een passend programma samen te stellen. Hierbij lag de focus op het delen van inzichten uit onderzoek, opdoen van inspiratie uit de praktijk en het gesprek met elkaar aangaan. Van een presentatie van de uitkomsten van een onderzoek naar loopbaanoriëntatie en begeleiding in het vmbo tot een interactieve sessie van stand up comedian Sjoerd Scott over zijn ervaringen met het kiezen van een studie in Nederland vanuit Sint Maarten… genoeg om uit te kiezen.

De presentaties terugkijken?

Vanuit Landelijk Centrum Studiekeuze, Expertisepunt LOB en SB-BO kijken we terug op een mooie dag. Dankzij de betrokken sprekers, de fijne samenwerking en de mooie locatie. Maar vooral ook dankzij de deelnemers die vol enthousiasme luisterden, meededen en input gaven. Meer over het programma en een terugblik op de presentaties vind je op www.studiekeuzeconferentie.nl.

Deelnemers doen inspiratie op in de deelsessie De studiekeuze als reis.

Over Landelijk Centrum Studiekeuze

Deel dit artikel via